Pre sale - skaffa medlemmar innan öppning

Merparten av de som ska öppna gym har fel fokus. De tror att det som är viktigast är det som ska pågå INNE i gymmet, detta är fel.
Det viktigaste är det som pågår UTANFÖR gymmet.

Massor av tid läggs på att ta in offerter från utrustningsleverantörer, det funderas på kakel och klinker i omklädningsrummen, vilka färger ska det vara på väggarna och hur många instruktörer behöver vi? Fel, fel fel - ett nytt gym ska planera från utsidan och in, inte från insidan och ut. Med detta menas att träningsutrustning, lokaldesign och instruktörer (som finns inne i gymmet) kostar pengar. Medan medlemmar (som i detta skede befinner sig utanför gymmet) tillför pengar. Första prioriteten ska ligga där pengarna skapas. Golv, utrustning, fräck belysning och musiksystem är alla exempel på KOSTNADER som finns på insidan. Planeringen ska inte starta här. Planeringen måste starta med att hitta medlemmar - det är de som tillför INTÄKTER.

Prioritera val av ditt gyms profil och gör en detaljerad dokumentation av ditt koncept, ta fram ett bra bra namn och en modern logotyp, skaffa experthjälp för vilka strategier du ska ha för att bygga ditt varumärke. Satsa mycket på att forma en säljande hemsida, lägg tid och pengar på att vara aktiv inom sociala medier, bli expert på digital annonsering, sätt snabbt upp skyltar där ditt gym ska ligga, kartlägg ditt upptagningsområde (vem som bor och jobbar i din geografiska närhet) - allt detta påverkar dina intäkter som kommer från potentiella kunder som finns på utsidan av ditt gym.

Att öppna ett gym kostar pengar - du behöver kapital till att täcka alla initiala investeringar som exempelvis inköp av inventarier, teknik, allt som berör marknadsföringen under uppstarten, en första förhöjd inbetalning ska göras på finansieringen av träningsutrustningen, kostnader kopplade till ”pre sale aktiviteter” samt de förlustmånader som nästan alltid sker i driften. Initiala förluster är den enskilt största faktorn som bidrar till många anläggningars konkurs. De flesta gymverksamheter ägnar åtminstone de första två-tre åren av sin existens åt att försöka klara av sina stora initiala förluster. Först när detta är klart kan de börja beta av sina vanliga lån och plocka ut en lön värd namnet. Så ska det inte vara. Saker och ting blir mycket bättre om ägarna till det nya gymmet tänker - från utsidan och in - via en riktigt utformad ”pre-sale”-kampanj.

Pre sale 1a

Så snart en anläggning öppnar, kommer driftskostnaderna igång. Personal, hyror, licensavgifter, leasingkostnader med flera måste betalas. Nästan alla av dessa kostnader existerar emellertid inte i ”pre-sale-fasen"! En heltidsarbetande som utanför gymmet gör promotion, uppvaktar företag, ringer telefonsamtal och säljer medlemskap orsakar bara begränsade kostnader för sin lön och de verktyg som behövs för marknadsföring. Genom varje medlemskap denna person säljer reduceras "höjden på berget” av underskott i driften som uppstår när anläggningen öppnats. För ett fullservice gym är det inte ovanligt att en komplett tremånaders ”pre-sale” kampanj kostar 60 % av den normala driftskostnaderna under första månaden efter öppnandet.

En bra ”pre-sale”-kampanj kan fullständigt eliminera rörelseförluster. Om en liten anläggning spenderar 100 000 kr på en ”pre-sale”-kampanj, kan den enkelt spara mellan 400 000 till 800 000 kr i minskade rörelseförluster. Ett nyöppnat gym ska ha som mål att nå ”break even” på sin första verksamhetsdag. Många gymägare har svårt att förstå hur detta kan vara möjligt. Emellertid, om du slutar tänka på detta för ett ögonblick, är logiken till hur och varför detta fungerar självklar - ingen skulle någonsin starta en bilmotor och låta den stå på innan man började leta efter passagerarna. Olyckligtvis är detta exakt det misstag som görs när de flesta gymverksamheter öppnas. De dyra driftskostnaderna körs igång samtidigt som anläggningen börjar leta medlemmar.

Rent generellt, för att locka till sig medlemmar krävs:
1. De ska upptäcka dig, veta att du finns där - i deras närhet - redo att hjälpa dem.
2. De ska gilla dig, känna att de passar in.
3. De måste få ditt förtroende - idag måste man förtjäna kunden.
4. De ska agera nu - det räcker inte med att de sitter hemma och tänker positivt om din verksamhet. Du behöver få dem att "få tummen ur" och agera idag.

En väl utvecklad ”pre-sale”-kampanj agerar inom dessa ovan nämnda områdena. Vet du inte hur du ska göra - kontakta en av Nordens ledande lönsamhetskonsulter genom att skicka ett mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB