Våga fråga - våga sälj

Vill du se ångest och skräck i blicken, då ska du uppmana någon som jobbar i friskvårdsbranschen att - "nu måste du fokusera på sälj”. Merparten av delarna kopplade till sälj skapar ångest och negativa känslor. Men behöver det verkligen vara så?

Gymbranschen har en fantastisk fördel - vi förändra våra kunders nutid och framtid till något outstanding. Vi säljer vetenskapligt bevisade produkter som alla, alltid har behov av. Ändå har merparten av de som arbetar i branschen extremt svårt för att agera säljare och verkligen få potentiella kunder att gå från att bara vara intresserade till att faktiskt bli en betalande kund. Detta måste vi ändra på snabbt - bort med all ångest och säljskräck. 
 
Här kommer 6 tips som är grunden för all framgångsrik försäljning och relationsbyggande. Följ dessa tips och du kommer att våga sälja:
 
Tips 1. Först måste du sälja för att kunna vårda
Vi jobbar i en "people business" där merparten har sökt sig till vår industri eftersom de älskar att coacha, vårda och ta hand om människor. Du kan till och med höra det i ordet "friskvård" - den enklaste tolkningen av det ordet är att det handlar om att "vårda någon frisk”. Om jag tror att det handlar om att vårda blir det självklart väldigt obekvämt att försättas i en situation där jag istället ska sälja.
 
Men vill du jobba i branschen måste du kunna sälja - för om du inte först säljer in kunden på iden med att "du måste lägga tid, pengar och energi på dig själv och din hälsa" finns det inga kunder att vårda och ta hand om.
 
Tips 2. Tro på dig själv
Jobba på din självbild - se till att du utstrålar energi, glädje och självförtroende. Det spelar ingen roll om du är grym på att lyssna, genomföra en behovsanalys, vet allt om er prispresentation och är inlärd på invändningshantering - utan stil, entusiasm och övertygelse blir det ingen försäljning. De signaler du sänder ut till din omgivning är baserad på din självbild. En bra självbild bygger förtroende hos den potentiella köparen och förtroende är en ytterst viktig egenskap i försäljningsmomentet. Känn också till att din självbild är dynamisk, vilket innebär att den kan förändras. Idag kanske det inte känns som att du är ”född säljare” men denna uppfattning kan du träna bort.
 
Tips 3. Tro på din produkt
Att sälja i branschen för träning och hälsa är bara positivt. Fördelarna för kunden är bevisad inom högsta instans, forskningen backar upp vår produkt till 110%. Vi bygger nya kroppar, höjer folks självkänsla och plockar fram prestationer som initialt kunde verka totalt omöjligt. Denna övertygelse måste du ha - för vet du att ditt erbjudande verkligen tillför livsglädje, nytta och värde är det inga problem att överföra denna fakta på andra.
 
Om inte du skulle köpa dina tjänster - varför skulle någon annan göra det? Din attityd måste innehålla en tro på att individer vill mer än gärna byta pengar mot värde. Om dina intressenter är övertygade om att det värde du kan ge deras liv är långt högre än priset som du begär - då kommer du att få till avslut 100 % av dina säljtillfällen. Glöm dina egna förutfattade meningar kring vad som är ett högt upplevt värde, alla är vi olika och alla värderar vi saker och ting olika.
 
Tips 4. Sätt kundens känslor i fokus
Det handlar inte om dig - det handlar om dem, kunden. De vill köpa av dig eftersom du har något som de behöver - ta därför bort fokus från dig själv och din verksamhet, lyft istället fram kundens intresse, behov, känslor och önskemål. 
 
Påminn dig själv - att människor köper inte på grund av ditt gym eller din utrustning, eller dina klasser, eller därför att du är 50 kr billigare än dina konkurrenter. De köper eftersom de är i smärta (inte nöjda med sin kropp, fattas energi och pigghet, har medicinska problem, har inga vänner, är uttråkade av att alltid sitta i soffan och se på Tv) och du lovar att vara deras lösning som tar bort smärtan. 
 
Folk agerar inte logiskt när man köper en TV eller en ny jacka och där är ännu mindre logik involverat när de ska köpa någonting som ska förbättra deras hälsa och ge dem en snyggare kropp.
 
Det är därför ditt ansvar att nå varje person på en känslomässig nivå. Folk älskar att köpa saker men de hatar att någon försöker sälja på dem något de inte ser något värde i. Försök därför alltid att skapa en emotionell koppling genom att ställa de rätta frågorna, få dem att öppna upp om de verkliga orsakerna till att de sitter framför dig just nu, och vägled dem till att bli övertygad om att du har den lösning de söker - svårare är det inte, 
 

Tips 5. Lär dig säljprocessen
Vill du lyckas måste du se säljsituationen som en process där du ger ut rätt information, vid rätt tillfälle, med korrekt utformade säljverktyg på ett professionellt sätt. Du har en plan med din konversation, följer ett enkelt system där du tar intressenten från att visat intresse till att bli en betalande kund. Här är ett enkel modell att strukturera den information som ska ges:

* Ta reda på vad personen har ett intresse för och behov av.
* Få dem att berätta vad deras problem är.
* Erbjud en lösning på deras problem​.
 
Tips 6. Våga fråga
Majoriteten av alla möjliga försäljningar blir inte av på grund av – säljaren vågar inte fråga efter affären. Avslutsfrågan måste frågas på rätt sätt, vid rätt tillfälle och framförallt - den måste alltid ställas.
 
Våga fråga efter ett köp. Se försäljning som likvärdigt med att hjälpa. Hjälpa någon annan uppnå sina mål genom att leverera det ni är bra på och faktiskt har lovat och gör nytta. Om du inte ställer avslutsfrågan har du misslyckat med att ge kunden den hjälp de så väl förtjänar. Ett gott liv är ett sunt liv.
 
DU kan sälja.
Rate this item
(2 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB