Alla uppsägningar är frustrerande

I en drömvärld stannar alla som investerat i ett träningskort kvar som kunder för evigt. Men så är det inte - gymbranschen dras med en stor drop out. Detta leder till en stor frustration som alltid är svår att acceptera. 

Anledningarna till branschens stora drop out är många men oavsett anledning är det viktigt att försöka förhindra att en befintliga kund vill sluta. För vi vet att efter ett tag av utnyttjandet av sitt träningskort kommer tanken upp att ”kanske ska jag säga upp mitt medlemskap”. Anledningarna kan delas upp i två kategorier:
 
A. Icke påverkbara faktorer

* de skall flytta.

* de får ett medicinskt problem.

 
B. Påverkbara faktorer

* de har brist på motivationen.

* de har brist på tid.

* de kan inte se att de får valuta för sina pengar.

* de tycker det är för trångt.

* de ogillar något som gymmet står för (gamla och ofräscha lokaler, oengagerad personal, dålig städning osv)

Av alla kunder faller oftast ca 20 - 30 % i kategorierna som vi ej kan påverka. De övriga 70 - 80 % slutar av en anledning som vi kan påverka. Här finns en gyllene möjlighet att vända en tänkt uppsägning till något som är bra både för kunden och gymmet. 
 
Intressant fakta är att undersökningar visar att endast 4 – 6 % av de som slutar av påverkbara faktorer gör det för att de är missnöjda med vad gymmet levererar. Det är istället oftast en massa personliga saker som kommit mellan och gjort att de vill säga upp sitt kort.
 
Hög träningsflit ger hög uppsägning
Det är föga överraskande att ju mer kunden utnyttjar gymmet desto mindre funderar de på att säga upp mitt medlemskap. Mer specifikt kan vi se att det finns tydliga korrelationer på en medlems träningsflit den senaste månaden och sannolikheten för en uppsägning. I England har man följt över 73 000 medlemmar som sagt upp sitt avtal och analyserat deras antal besök till anläggningen 30 dagar före de sa upp sitt medlemskap. Resultatet blev som följer:
 
 
Exitb
 
Vi kan här se att 75 % av alla medlemmar som säger upp sitt medlemskap har under de senaste 30 dagarna tränat under 3 gånger. Denna kunskap kan användas för att fastslå mycket effektiva förebyggande strategier.
 
Använd en Exit blankett
Ditt gym behöver en struktur på hanteringen av uppsägningarna. Här ingår att ta reda på anledningen till varför kunden vill sluta. Det är en form av kvalitetssäkring - att ditt gym verkligen levererar det dina kunder vill ha men också ger det en möjlighet att förhindra att uppsägningen verkligen fullföljs.
 
Exit1a
 
 
Ett av grundverktygen för att få ett fungerande system för uppsägningar är att jobba med ett ”exit formulär” - detta ska kunderna som vill sluta alltid fylla i. Med hjälp av ett antal frågor får ni svar på inom vilka område det eventuellt behövs en förbättring – en viktig kvalitetssäkring för att kunna överleva i dagens gymkrig. Vidare kan ni få fram om kunden bara skall göra ett avbrott på grund av tillfälliga förändringar i vardagslivet, vilket gör kunden till en potentiell medlem senare igen. 
 
Det är bra att veta att konsumentombudsmannen har gått ut med att - ”det är inte tillåtet att kräva att en uppsägning måste ske skriftligen”. Därför är det bättre att koppla denna procedur till "att det är för
kundens bästa" - att gymmet alltid vill levererar det som kunden vill ha. Vidare, för att undvika muntliga missförstånd, är det bäst att ha all dokumentation kopplat till en uppsägning på papper.
 
Den största anledningen är dock att ni får reda på varför kunden vill sluta och om det är något ni kan göra för att undvika att en uppsägning fullföljs.
 
 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Related items

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB