Nu krävs ett tydligt ledarskap

I dessa tider är behovet av bra ledarskap något utöver det vanliga. Vi är i en situation som inte liknar något annat. Dags för dig att träda fram som en ledare.

Du har säkert hört uttrycket "Chef är en position - Ledare är en relation”. Med detta menas att traditionella chefsegenskaper brukar vara mer "hårda" till sin karaktär - att kunna strukturera, budgetera, kontrollera samt vara resultatorienterad. Och bra ledaregenskaper brukar beskrivas i mer "mjuka” värden - motivera, entusiasmera, lyssna och få personalen att tro på företagets syfte och ambitioner. Så vad är viktigast - att du är en bra chef eller en bra ledare?
 
Vill du utveckla dina ledaregenskaper ska du följa några av nedan egenskaper och åtgärder:
 
1.
En bra ledare har inga problem att få andra att växa, det är oftast en prioritet - att se andra lyckas. En ledare har inga behov av att alltid själv stå på scen utan lyfter gärna fram medarbetare som växer, tar ansvar och som genomgår en positiv personlig utveckling.
 
2.
En bra ledare vägrar att acceptera att "det går inte". Det är väldigt få saker som det inte finns lösningar på för de som verkligen försöker. Här ser man möjligheter och söker det positiva även i tuffa situationer. De ser ständigt möjligheter till förbättring, utveckling och har en hungern till att anta nya utmaningar. 
 
3.
En självklarhet för en ledare är att få saker och ting gjort. Alla kan komma med en bra ide men ytterst få kan ta iden från tanke till verklighet - detta är en styrka hos en bra ledare. De har modet och disciplinen att få saker och ting att hända. De förstår vikten av enkelhet för att det ska bli handling - "keep it simple" är ett begrepp som ofta används.
 
4.
En bra ledare är väldigt tydlig i sitt ledarskapet. Det finns konkreta mål och som anställd vet jag vad som förväntas av mig. Ledaren vet att alla vill veta var vi är, vart vi är på väg och hur vi ska komma dit.
 
5.
Bra resultat är i princip omöjligt att leverera om man har fel anställda omkring sig. En bra ledare älskar människor och förstår att i relationer skapas passion. Och i passion skapas framgång. Med rätt personer på plats är utsikterna betydligt större att få till något stort tillsammans. En ledare är därför alltid på jagt efter talang och aktivt involverad i rekryteringsprocessen.
 
6.
De inser att man aldrig är full lärd. En bra ledare har mycket expertis och erfarenhet men har samtidigt inga problem att erkänna sin brister. Hon/han vill alltid förbättra sin kompetens och omger sig gärna med individer som är mycket bättre än sig själv - hur ska man annars utvecklas?
  
7.
De ser kritik som något positivt. Det är i motgång som en riktig ledare träder fram. De konverterar all kritik till något positivt. Säger tack till situationer där de får skit för detta är lärdom och möjlighet till att förbättra sig.
 
8.
Slutligen, det finns bara 24 timmar på dygnet och här ska mycket hända. Det gäller tid med familj, jobb och rent privata åtagande som träning och tillräckligt med sömn. En ledare vågar säga Nej till projekt för att kunna förverkliga andra. De identifierar några nyckeluppgifter och ser till att de förverkligas nu. Det finns ingen tid för ostrukturerade möten och en ledare är riktigt bra på att ta bort en massa tidstjuvar.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB