När uppdaterade du dina arbetsbeskrivningar sist?

Vikten av bra medarbetare och ett fullt fungerande team är det ingen som ifrågasätter. Se därför till att uppdatera dina arbetsbeskrivningar.

Det sista du vill ha bland ditt team är en känsla av oro och stress. Undvik detta genom att verkligen ge personalen tydliga riktlinjer i sin roll. För ska vi vara ärliga anser de flesta att deras roll och ganska ”luddigt” vilket gör att många blir osäkra på vad de ska fokusera sin tid och energi på.
 
I samband med en anställning ingår man en form av överenskommelse mellan medarbetare och ägare/chef. Då har alla medarbetare ”rättigheter" - detta kan ses som deras Anställningsbevis. Vidare har alla medarbetare ”skyldigheter" - detta kan ses som deras Arbetsbeskrivning. En väl utformad arbetsbeskrivningen ska ha som mål att tala om hur det går till när jobbet blir gjort. Vilka prestationer och handlingar som efterfrågas utan några frågetecken.
 
Upplägget för en bra utarbetad arbetsbeskrivning bygger på följande delar:
 
* Först nämns vilka (personliga) egenskaper den berörda personen måste ha.
 
* Därefter beskrivs alla primära arbetsuppgifter.
 
* Därefter får man en procentuell bild över ”hur stor insats ska läggas inom olika områden”. Allt för att man som anställd ska veta vad företaget prioriterar.
 
* Nästa del är att beskriva vad man måste kunna, ange om det finns behov av ”specialistkunskap”.
 
* Sedan nämns vilken ”utrustning” som man måste behärska för just den berörda position.
 
* Nästa steg är att beskriva hur man ska rapportera att man väl genomfört aktuella arbetsuppgifter.
 
* Vissa arbetsbeskrivningar har även med delen om den "klädkod” som gäller.
 
Kom ihåg att ni måste få ett engagemang och godkännande av den berörda personen i allt som står i Arbetsbeskrivningen. Ingen individ blir motiverad av något som man ej kunnat påverka utan bara ”ledningen har sagt till mig att göra”.
 
Du blir bättre på att rekrytera rätt
Vidare är en väl genomarbetad arbetsbeskrivning också din bästa medhjälpare vid framtida rekrytering. Arbetsbeskrivningen är dina ord riktade till nya medarbetare. Din arbetsbeskrivningen ger dig ett mycket bra underlag för väl utformade frågor. Dessa frågor lyfter fram just de prestationer som visar "vem som är rätt person för tjänsten". 
 
• Arbetsbeskrivningen säger att kandidaten ska klara X.
 
• Platsannonsen frågar efter den som kan klara X.
 
• I anställningsintervjun frågar du efter exempel på när kandidaten klarade X.
 
• När du bedömer olika kandidater tar du den som bäst har visat sig klara X.
 
• När hen är anställd bedömer du insatsen efter hur hen klarar X.
 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB