Gymbranschen tappar kompetens

All oro kopplad till corona pandemin skapar problem för många branscher - även för alla som jobbar på gym. Stora yrkeskårer som Personliga Tränare och gruppträningsinstruktörer tappar i attraktionskraft.

Redan tidigare kunde jobbet som Personlig Tränare kännas osäkert - detta eftersom lönen enbart var kopplad till leverans av PT-tillfällen. Men vad händer om gymmet är stängt i 3,4,5 eller till och med 6 månader - då är möjligheten att få en intäkt nere på noll. 
 
I några av våra grannländer var gymmen pga covid-19 stängda under cirka 3 månader, i New York får gymmen öppna upp denna veckan efter att haft stängt i nästan 6 månader. Gymmen i andra stater i USA har blivit tvungna att stänga, sedan fått öppna - för att efter några veckor tvingas stänga igen. Samma sak har hänt på några Engelska orter. I Skottland väntar gymmen ännu på att få öppna - förhoppningarna är att detta kan ske den 15 september. Allt detta skapar enorm kaos och oro - och ingen lön för gymmens alla timbetalda Personliga Tränare och gruppträningsinstruktörer.
 
Så den redan tidigare dåliga anställningsmiljön för Personliga Tränare har blivit, om möjligt, ännu mer osäker. Och även om gymmen öppnar upp kommer kunderna tillbaka i begränsad skara - det kommer att ta minst hela 2020 innan branschen når sin fulla kapacitet igen. Detta leder till mindre kundunderlag för Personliga Tränare.
 
Mindre besök kommer även leda till mindre behov av ett stort gruppträningsschema - vilket leder till att marknaden för gruppträningsinstruktörer begränsas. Resultatet blir att viktiga yrkesgrupper flyr bort från gymindustrin och hittar istället andra branscher att verka i - en stor katastrof för gymbranschen som tappar mycket kompetens. En del kommer förhoppningsvis tillbaka, men hur många?
 
Alternativ till gymmet
En lösning för Personliga Tränare är att ”paketera om sig” och upptäcka nya sätt att möta individens behov av att komma i form utanför den traditionella gymmiljön. Många Personliga Tränare är redan egenföretagare och deras entreprenörskap ställs på prov då de behöver erbjuda ett utbud som inte är beroende av gymmets fyra väggar.
 
Ingen vill utbilda sig
Självklart innebär situationen att alla utbildningsföretag också blir lidande. För om ditt mål vara att agera som PT, Kostrådgivare eller gruppträningsinstruktör på ett gym - då har marknaden just nu, på många ställen runt om i världen, helt försvunnit. Detta leder till att färre ser en framtid inom exempelvis PT yrket och avstår från att anmäla sig på olika utbildningar. Därav att ett ”kompetensgapp" kommer att uppstå.
 
I Sverige har gymmen fått vara öppna - men oavsett har marknaden gått ner, träningsbesöken minskat och nyförsäljningen stannat upp. Vi har i förhållande till merparten av världen klarat oss okey men förutsättningarna för gymmens PT, kostrådgivare och gruppträningsinstruktörer har absolut försämrats.
 
Nu ligger fokus på en snabb comeback och utnyttja hösten för att visa hur gymbranschen kan bli en trygg arbetsplats framöver.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB