3 miljarder kronor för oanvända gymkort

Att köpa ett gymkort är en sak men att sedan faktiskt använda det är en helt annan utmaning.

Svenska Dagbladet har tidigare i en artikel tagit upp ”problemet” med att Svenskar slösar miljarder på oanvända gymkort. De har räknat ut att Svensken köper gymkort som ej används för närmare 3 miljarder kronor årligen. Detta efter att bearbetat siffror från Friskis & Svettis och haft det som en mall för ett tvärsnitt av gymbranschen. Det är naturligtvis en väldigt ”ovetenskaplig” uträkning men oavsett - ingen rolig läsning för alla som jobbar i branschen.
 
Artikeln menar att Svensken har ”träningsångest" - man vet att man behöver träna men individen får ångest för att man inte gör det tillräckligt ofta. Då fallerar allt och man blir kvar i soffan istället för att få till regelbundna gymbesök. Detta i sin tur leder till dubbel ångest - dels får man ångest för att man inte lever tillräckligt hälsosamt och dels får man ångest för att man betalar för något man inte utnyttjar. 
 
Annan anledning som tas upp kring brist på träningsrutiner är överambition - man lägger ribbban för högt kring hur många gymbesök är realistiskt att få in i vardagslivet? Om man då inte tränar tillräckligt ofta ser man sig själv som ett misslyckande och man tappar helt lusten.
 
Hur ska man egentligen mäta om ett gymkort är väl utnyttjat eller bara är en dålig investering som aldrig används? Ett gymkort ses oftast som en årlig investering vilket leder till att det blir mest rättvist att mäta antalet gymbesök per år. Vi vet då att generellt är det ca 30 % av alla gymkort som används 5 gånger eller mindre per år. Hela 60 % används 50 gånger eller mindre per år. Två stora Svenska gymkedjor har tidigare angett siffror på att deras medlemmar besöker dem i snitt 32 respektive 45 gånger per år.
 
Viktigt att notera - säljer man som gym många kvartalskort, halvårskort, terminskort, klippkort eller annat blir statistiken (baserat på årliga besök) självklart missvisande.
 
Så igen - hur många besök per år krävs för att ett gymkort ska anses väl utnyttjat? Det är ingen som vet och här finns ingen standard som gym runt om i världen följer. Det vi vet är att en kund som gör minimum 4 besök per månad har en hög retention. De verkar nöjda och stannar kvar länge - vilket gör att detta kanske ska vara ett riktmärke? Företaget Deloitte rapporterar att ett gymkort i Sverige i snitt kostar 330 kr per månad. Om detta stämmer är kundens investering (vid i snitt 4 besök per månad) drygt 80 kr per besök - vilket verkligen ger mycket valuta för sina pengar. Problemet är dock att mindre än 50 % av alla gymkortsinnehavare uppnår just detta mål - att månad efter månad besöka gymmet minimum 4 gånger per månad.
 
Vad är då lösningen på att fler Svenskar ska utnyttja sina gymkort i tillräckligt hög grad? Jo, faktiskt att ta mer betalt. Det finns undersökningar som visar att ju mer gymkortet kostar - desto mer blir det utnyttjat. Detta har konstaterats:
 
Alt 1 - företaget där jag är anställd betalar hela mitt gymkort.
Medlem som betalar 0 kr per månad utför i snitt 0,15 träningsbesök per vecka.
 
Alt 2 - företaget där jag är anställd betalar delar av mitt gymkort.
Medlem som betalar 100 kr per månad utför i snitt 0,6 träningsbesök per månad.
 
Alt 3 - jag får själv betala mitt gymkort och väljer ett standard gym.
Medlem som betalar 400 kr per månad utför i snitt 1,1 träningsbesök per vecka.
 
Alt 4 - jag får själv betala mitt gymkort och väljer ett premium gym.
Medlem som betalar 650 kr per månad utför i snitt 1,85 träningsbesök per vecka.
 
Ser man detta framför sig är det enkelt - vill vi få en hög nyttjandegrad är det bara att höja priset. Men riktigt så enkelt är det inte att driva gym….
Rate this item
(1 Vote)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo