Är du redo att utvärdera årets insatser?

När nu det pågående året börjar gå mot sitt slut gäller det att noggrant se över effekterna av årets olika aktiviteter.

Förhoppningarna är att ni kan se tillbaka på ett bra år - våra tilltänkta kunder blir allt mer hälsomedvetna och deras plånböcker är fulla av pengar.
 
Nu är den perfekta tiden att utvärdera - eftersom det hjälper dig att sätta de sista detaljerna inför kommande års budget och aktivitetsplan. Nu ska du också identifiera alla kommande "lågkostnadslösningar" som snabbt bör integreras in i verksamheten. Denna granskning har som mål att identifiera alla de insatser ni redan gör bra men framförallt ta fram all utvecklingspotential. Vad du kan förbättra - för att mer effektivt hitta nya kunder och samtidigt öka supporten mot befintliga kunder. 
 
För varje nytt år kan vi konstatera att gymkunden har blivit allt mer kunnig om sina specifika önskemål, de är ofta kostnadsmedvetna och ibland kräsna i sina köpbeslut. En hel del konsumenter är numera medvetna om det stora utbudet av tillgängliga ”komma i form gym". Allt från billiga och mer obemannade gym, till premiumpaketerade hälsoklubbar eller studioerbjudanden med nischade produkter och leverans av kundvänliga tjänster.
 
Kundens ökade medvetenhet tillsammans med rådande konkurrensläge leder till att din första viktiga fråga att besvara blir - ”vem ska känna till mig och vad vill jag vara känd för”? Kanske måste verksamheten ändra sin profil och primärmålgrupp? Vi ser exempelvis en viss trend på marknaden att allt fler ”lokala stand alone gym" går från att vara ett standardgym till att succesivt lyfta sig mot en premiumpaketering. Ingenting är heligt, för marknaden förändras med blixtens hastighet - ditt gym tjänar oftast inget på att gå i samma gamla spår som ni alltid har gjort.
 
Vad ska ingå?
Som verksamhetsansvarig är det lätt att bli överväldigad. Det är komplicerat att driva ett framgångsrikt gym. En process som aldrig blir fulländad - utan allting kan alltid bli bättre. Nyckeln till positiva framsteg är ”enkelhet”. Desto mer du jobbar med ”keep it simple” i ditt sätt att se på gymmets utveckling, strategier och aktiviteter - ju större blir möjligheterna att verkligen nå det kommande årets olika ambitioner.
 
Du kan säga att du arbetar i branschen för att du älskar hur våra tjänster påverkar människor, vilken enorm passion du har för träning och hälsa - men driver du ett gym, då handlar det i slutändan ändå alltid om pengar. Alla som säger något annat är fel på det. Det måste komma in mer pengar än det går ut - punkt. För utan ett tillräckligt stort flöde av intäkter finns det inga pengar, att på ett tillräckligt bra sätt, hålla gymmet uppdaterat och optimera kundupplevelsen.
 
Gymbranschen tillhör en ”fixed cost business”. Oavsett om ni har 800 eller 1 800 aktiva kunder är kostnadsbilden för driften av företaget väldigt lika. Visst ska man alltid se över sina kostnader men det är på intäktssidan de stora ekonomiska undren kan ske. Därför finns det tre viktiga enheter du alltid ska analysera och förbättra. Och i det kommande året måste du skapa framsteg i alla tre enheter. Det behöver inte vara enorma framsteg - men din verksamhet bör verkligen alltid utvecklas. De är:
 
1. Attraktionsenheten.
 
2. Säljenheten.
 
3. Supportenheten
 
Attraktionsenheten
Attraktionsenheten handlar om den ständiga jakten på nya intressenter. Oavsett hur mycket du ”vårdar och tar hand om” befintliga kunder kommer alltid minst 25 % av dem sluta årligen och mer troligt är att nästan 40 % slutar. Om du tror något annat är du naiv. Alla dina drop outs måste ersättas av nya kunder och eftersom du söker en tillväxt - ska du få in fler kunder än de som slutar. Det är här alla marknadsaktiviteter kommer in - vad gör ditt gym idag som attraherar nya intressenter att kontakta dig? Hur många ”leads” behöver ni för att nå nästa års säljbudget och var ska de komma från?
 
Säljenheten 
Här infinner sig er kompetens kring att ta en intressent till att bli en faktiskt betalande kund. Helt enkelt ”to close the deal”. Försäljning är något som många tycker är obehagligt och svårt. Men inget kan vara mer fel, för tror du bara på din produkt finns det inget bättre än att sälja in en ny kund - där du nu kan påverka deras ”resa” mot ett liv fylld av livskvalité. Och kom ihåg att statistiken visar att ju mer du tar betalt desto oftare utnyttjar kunden ditt gym. Därför måste du även få till en bra merförsäljning - att bara investera i ett gymkort räcker inte. 
 
Alla kunder är inte lika - därför kan ni inte jobba efter enbart en säljprocess. Använd din utvärdering till att se över hur er utvecklingspotential ser ut inom säljområdet? Vad har fungerat bra och hur kan ni bli än bättre? 
 
Supportenheten 
I Supportenheten hittar du era insatser för att vårda kunden och göra dem lyckliga. Det är lättare sagt än gjort. För att investera i ett gymkort är den enkla uppgiften - men att sen faktiskt få in regelbundna gymbesök i sin vardag, detta är en enorm utmaning.
 
Sen handlar det inte bara om att "dyka upp” - det handlar även om att ha vetskap om vad som krävs, för att träna rätt och få ett resultat. Att inför träningen vara återhämtad och full av näringsriktig energi med en stabil blodsockernivå, annars blir det ingen effekt. Även om all form av träning är bättre än ingen - utförs det många ganska meningslösa träningspass ute på gymmen. Och merparten av detta beror på kundens brist på kunskap, disciplin och långsiktig motivation. Faktum är att minst 85 % av alla gymkunder misslyckas med att antingen inte träna i tillräcklig mängd eller/och så tränar och äter de fel, vilket ger minimal effekt.
 
Se över allt som ni gör idag för att ge kunden den kunskap, disciplin och långsiktiga motivation de behöver. 
 
Nu är det dags att agera
Om du tänker efter ser du att alla dina inkomstbringa insatser kan placeras i någon av dessa tre enheter. Sen finns alla anställda där för att hjälpa till och förverkliga jobbet som krävs för att ta fram nya idéer, verktyg och strategier. Allt med målet att bli bättre på att attrahera, sälja in och lyfta kundens upplevelse. 
 
Vill du verkligen att nästa år blir ett framgångsrikt år? Då krävs det ”action” - att du kan er historik och vilka kommande insatser som ger bäst ROI. Sen handlar det om att jobba efter en strukturerad plan - göra saker proaktivt snarare än slumpmässigt eller reaktivt. Behöver du ett bollplank i denna process - kontakta då en av branschens mest kompetenta konsulter genom att mejla till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
 
Kääämpa - gymbranschen går mot allt bättre tider.

 

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB