Bygg en relation och förtjäna kunden

Har du någonsin fått höra "oj, jobbar du i gymbranschen - det måste vara tufft där är ju konkurrensen stenhård".

Ja självklart finns det konkurrens men fortfarande är det bara ca 20% av den vuxna befolkningen som är beredda att betala för att utöva organiserad träning på gym. Så den tuffa konkurrensen kommer egentligen inte från dina branschkollegor utan från alla andra affärsverksamheter som letar efter kunder. 

När du väljer att sälja en tjänst eller produkt måste du acceptera att du automatiskt ger dig in i ett kommersiellt krig. Alla som deltar fightas om den tilltänkta kundens - Uppmärksamhet, Tid och Pengar. Om du inte lyckas få kundens uppmärksamhet kommer de aldrig att spendera sin begränsade tid och ekonomiska resurser just hos dig. Med andra ord startar allt med att få din målgrupp att stanna upp i sin vardag och lyssna på ditt budskap. 
 
Begreppet med "push" marknadsföring ger allt mindre respons. Här försöker tvinga på dina tjänster via exempelvis en traditionell annons som beskriver att du erbjuder a, b och c. Det är inget som skapar känslor och i vissa fall har konsumenterna blivit helt immun mot denna form av marknadsföringsmetod. 
 
Istället är det "pull" aktiviteter där din marknadsföringsteknik går ut på att skapa och dela med dig av relevant innehåll inom ditt område. Budskapen skall vara attraktivt för din utvalda målgrupp men slutmålet är självklart att öka ditt företags försäljning. För idag handlar mycket om att "förtjäna" kunden - det gör du bara genom att skapa en autentisk relation och bygga positivt värde kring hur kunden ser på din verksamhet.
 
Undersökningar visar att Sverige är ligger högt på världsrankingen när där det gäller hur mycket pengar som spenderas på reklam per invånare. I detta bombardemang av kommersiella budskap blir hjärnan snabbt trött och lägger inte märke till ditt budskap om det inte innehåller ett engagemang som just då intresserar mig. För att lyckas kan inte din marknadsföring endast visa upp dina tjänster och produkter utan nu ska du bevisa att du gör kunderna fyllda av energi, gladare och kanske framförallt snyggare. I processen där konsumenten blir allt mer kräsen är vanlig marknadsföring ofta inte nog.
 
Relationsmarknadsföring
För att i framtiden överleva det "kommersiella kriget" kräver kunderna mervärde i utbyte mot sin långsiktiga lojalitet. Det handlar om att skapa och sprida innehåll (content) som attraherar och intresserar din tydligt utvald målgrupp - detta kallar vi relationsmarknadsföring. Enkelt förklarat skall du tänka bort vad du vill berätta och istället få fram vad dina kunder vill höra - det handlar det om att "skapa relationer och förtjäna kunden”. För att lyckas med detta måste du sluta prata om dig själv och börja prata om dem. Du måste veta vilka dina kunder är, vad som triggar dem, var och vilken information de letar efter - detta gör dig till en expert och extremt trovärdig aktör i gymbranschen.
 
Relationsmarknadsföring handlar om att sätta kunden i fokus, lyssna på deras behov och försöka erbjuda skräddarsydda lösningar. Du behöver vara transparent, duktig på att lyssna och genuint bry dig om din målgrupp.

Med relationsmarknadsföring får du ett mer effektivt sätt att få kundens uppmärksamhet samt ökar din hemsidans Google ranking eftersom sökmotoroptimering prioriterar bra innehåll. I många fall skapar relationsmarknadsföring inte bara en större känsla av förtroende hos potentiella kunder utan det kostar också mindre att generera värdefulla leads. 

Det innehåll som dina potentiella medlemmar kan vara intresserade av tillhör sex kategorier:
* Hälsa - hjälp mig uppnå ett liv fullt med kvalitet och kvantitet (dö ung så sent som möjligt).
 
* Träning - hur jag når resultat på snabbast och smartast vis.
 
* Mat - vad, när och hur ska jag äta för att hitta min form.
 
* Motivation - hur ska jag pedagogiskt agera så att hälsa blir ett ständigt (istället för sporadiskt) fokus i mitt liv.
 
* Trender - alla människor älskar det som är nytt och spännande, vi vill ha den senaste magiska lösningen.
 
* Människor - varför är där så många reality program på TV? Vi lockas av att se andra anta en utmaning och misslyckas samt lyckas.
 
När du nu känner till dessa sex kategorier behöver du aldrig någonsin undrar om vad du ska skriva om, vilket manus dina videos ska byggas kring, vilket innehåll dina inlägg i sociala medier bör ha fokus på, vilket innehåll era öppna föreläsningar ska erbjuda, vad du ska fokusera på i era podcasts, hur du ska forma utbudet i era korta kurser mm.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB