Nu med en ny säsong på gång är det alltid bra att se över sin marknadsplan. Dina potentiella kunder har troligtvis genomgått en sommar med mycket ”vila” och är nu redo att kicka igång sina kroppar igen. 

Låt oss dra nytta av detta och verkligen vara förberedda med marknadsaktiviteter som ger en jämn ström av inkommande leads.
 
Den vanligaste frågan är - "vilka aktiviteter ska jag satsa på”? Bäst effekt får du om du då beaktar tre saker:
 
1. Din passion, vad vill du och din organisation verkligen göra? Vad brinner du för?
I dina funderingar kommer det kanske upp att - det är troligtvis bra att satsa på program för seniorer? Men om detta är en målgrupp som du egentligen inte har någon passion för - då ska du skippa seniorerna och välja ett annat segment.
 
2. Marknaden - det är alltid i slutändan kunden som har makten.
I teorins värld är det enkelt att göra en marknadsplan. Det handlar bara om att "ge folk det som de vill ha”. Och hur svårt kan det vara? Mycket svårt, att hitta rätt timing med lansering av ett koncept är en utmaning för oss alla.
Exempelvis, yogainspirerade aktiviteter har funnits i branschen i minst 40 år men det är först nu på senare tid efterfrågan har exploderat. 
 
3. Var finns de bästa ekonomiska marginalerna?
Så länge din verksamhet drivs i vinstgivande syfte måste du alltid kritiskt ställa frågan - hur mycket pengar tjänar vi på denna aktivitet? Att driva en aggressiv marknadsplan för att promota ett koncept som ger hög omsättning är en sak - men blir det några pengar över, det är den viktiga frågan? Ett vara ambitiös i sitt hälsotänk och vilja satsa på ”en 8-veckors ryggkurs för undersköterskor som jobbar i vården” är ärofyllt. Men hur bidrar detta till sista raden i din verksamhet? Det finns alltför många gym som väljer att lägga energi och pengar på koncept som ger alldeles för lite vinst - sluta med detta genast. Ett exempel är hysterin med att anordna träningsresor - en totalt meningslös insats som ofta ger en rejäl arbetsbörda till absolut ingen ekonomisk vinning.
 
Ta först en titt i backspegeln
Vill du förfina din kommande marknadsplan är den bästa starten att titta i backspegeln. Gå tillbaka i fyra till sex månader och ärligt analysera - vilka aktiviteter gjorde vi som verkligen fungerade? Kan det fungera igen eller måste en ny strategi implementeras? Vad blev ett fiasko och vilka svaga sidor dök upp i våra system? Varför uppstod dessa brister och hur ska vi agera för att bli effektivare? En djup och ärlig analys kan spara en enorm massa tid och pengar.
 
Nu är det dags att se framåt
För framtida aktiviteter ska du först läsa detta noga - ”du personligen tröttnar mycket fortare på en befintlig kampanj än vad dina tilltänkta kunder gör”. Som ansvarig för en gymverksamhet överskattar du kraftigt resonemanget - ”det där är gammalt, det har alla redan sett”. Nej, så är det inte - alla dina intressenter har en massa annat som pågår i deras liv, de uppmärksammar absolut inte alla gymmets budskap. Och även om de redan sett en av era marknadsaktiviteter har de säkerligen glömt det - informationsbruset är enormt. Fundera därför på att bara förfina en redan framgångsrik kampanj. Kanske bara ändra lite på rubriken, prova en ny bild eller positionera din ”call to action” tydligare.
 
Förenklat kan man säga att en marknadsplan bör innehålla aktiviteter som stimulerar tre mål:
1. Att få befintliga kunder nöjda så att de stannar kvar så länge som möjligt.
2. Att hitta nya potentiella kunder att sälja till.
3. Att få befintliga kunder att värva sina vänner och köpa mer.
 
Och det är just i ovan prioritering du måste jobba. För det är självklart ingen mening att jaga nya kunder innan rutinerna för att ”ta hand om befintliga” fungerar optimalt. Men satsa inte för mycket på att förhindra er drop out - utan acceptera att dina kunder till en viss grad alltid kommer att sluta. Det gäller oavsett kundvårdande insats. Utöver att ha personal på plats på utvalda tider räcker det med att ha ett modernt utbud, rent och fräscht och långa öppettider. Lägg sedan till individanpassade (alla dina kunder är inte lika) introduktioner av nya medlemmar samt en väl genomtänkt kommunikation via sms, epost och sociala medier - då får du den bästa ROI:n.

Slutmålet är alltså - att fylla en marknadsplan med aktiviteter som du brinner för, där tillströmningen av potentiella kunder är hög och den ekonomiska avkastningen god. Uppnås inte dessa tre kriterier får du tänka om.
 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB