Inom begreppet "paketering" lyfter man fram vikten av att välja rätt namn på sitt erbjudande ut mot marknaden. Lär dig mer hur du ska tänka i denna artikel.

Vilket låter bäst - ”vi erbjuder följande medlemskap” eller ”vi erbjuder följande program”?  Vad hade du valt - en ”Bli stark i ryggen” kurs eller en ”BYB - Build Your Back" kurs. Vilket gruppträningspass (med ett identiskt innehåll) får flest deltagare - det som marknadsförs med inrikting på ”konditionsträning” eller ”fettförbränning”?
 
Det finns experter på allt - även på att få till rätt namn på ett företag eller tjänst. Namnexperten Marcus Karlsson driver företaget Rätt Namn. I ett reportage i tidningen Driva Eget ger Marcus tips kring hur man ska tänka.
 
Välj ett namn som ger en indikation på vad kunden får
Låt oss säga att du vill öppna ett gym - hur ska du tänka då? Allt börja med att ställa sig själv frågor kring bland annat företagets primära inriktning och vad man vill signalera till kunderna. Marcus menar att man ska glömma företagsnamn som sätter fokus på ägaren, till exempel "Marcus Gym". Inte heller rena fantasinamn eller ord på till exempel latin. Och namnet är viktigt. Han jämför namnet med en bra bok. Utan en säljande titel kan en bok med ett riktigt bra innehåll hamna längst bak i bokaffären, utan att någon intresserar sig för den. En bra titel kan däremot direkt locka till köp (trots att bokens innehåll kanske ej håller toppklass).
 
Det bästa är att hitta ett namn som signalerar vad företaget gör och ännu bättre vad kunderna får ut av att bli kund. Då blir namnet som en annons för ditt företag. En managementkonsult Marcus hjälpte med ett företagsnamn fick till exempel heta "Up Value" och en hälsokonsult "Motivera”.
 
”Namnet är som en annons för företaget, ditt ansikte utåt. Det kan till exempel väcka ett intresse och gör att kunderna förstår mer vad du säljer. Det är också en förtroendefråga. Har du ett namn som känns amatörmässigt uppfattas du också som det. Men ett förtroendeingivande namn kan höja ditt värde. Det gäller också att tänka några år framåt i tiden när företaget ska döpas”, säger Marcus Karlsson till Driva Eget.
 
Namnet på ett företag eller produkt kan gärna ha dubbla meningar och gärna vara lite fyndigt – allt beroende på vad företaget vill utstråla. En restauranger Marcus hjälpte fick till exempel namnet ”Helrätt" och en butik fick heta "Alla tiders handelsbod".
 
Marcus bästa tips
Marcus rekommenderar inte ett för smalt namn. Soffexperten kanske låter toppen idag, men den dagen du även börjar sälja bokhyllor har du ett problem. Men ett alldeles för brett namn är heller inte bra – det kan bli för intetsägande.
 
Att namnet inte skulle spela så stor roll håller han inte med om utan menar att många fått fler kunder när de bytt namn. "Företag kan lägga många, många timmar och tusenlappar på en snygg logotyp, men namnet svänger man ihop på en kvart. Ändå är namnet mest effektivt i marknadsföringen”, menar Marcus Karlsson.
 
En viktig faktor är självklart att du måste Googla på ditt tilltänkta namn. Sök på namnet och hos Bolagsverket så att det inte är upptaget. Se också efter så att inte domännamnet är upptaget, både det som slutar på .se men gärna också det som slutar på .com.

Saker som Marcus rekommenderar att du satsar på:
• Korta och kärnfulla namn. De ska ”ligga bra i munnen”.
• Enkla namn som är lätta att komma ihåg.
• Namn som man direkt förstår vad företaget gör för kunden.
• Namn som sticker ut.
 
Saker som Marcus menar att du ska undvika:
• Krångliga namn som är svåra att stava till.
• För långa namn. Ett eller två ord är optimalt, i undantagsfall kan tre ord fungera.
• Namn som inte säger något om verksamheten eller vad kunden får ut av ditt företag.
• För smala namn – eller för breda.
• Namn som betyder något helt annat, eller något helt galet, på andra språk.
Rate this item
(1 Vote)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB