NBV inför tre friskvårdstimmar – varje vecka

Det är ett faktum - coronapandemin har gjort oss än mer stillasittande. Det drabbar många men inte minst de anställda på företag som har tvingats att arbeta hemifrån.

Gymmen kämpar för att få upp sin besöksstatisk, motionsloppen ställs in, folk uppmanas att jobba hemifrån och de lite äldre känner sig fortfarande ganska isolerade från omvärlden. Allt detta leder till en inaktivitet som verkligen inte är bra för oss. 
 
Forskare menar att egentligen tar det väldigt kort tid för att inaktivitet ska leda till ökad risk för flertalet sjukdomar. På bara två veckor med minskad fysisk aktivitet får vi en sämre kardiovaskulär hälsa, som är kopplat till hjärt-kärlsjukdomar. Ett stor problem av inaktivitet blir minskad insulinkänslighet, som kan leda till diabetes typ-2. Även vår psykiska hälsa drabbas snabbt, efter bara en vecka kan man se effekter på humöret och tendens till depression. 
 
Hemarbete ger för lite rörelse
Det finns fördelar med det hemmaarbete som i år blivit mångas vardag i och med pandemin. Men risken ökar också för dåliga arbetsställningar och för lite rörelse. 
 
Folk arbete med datorn i knät i soffan med böjd nacke, det blir alldeles för få naturliga pauser och lite eller ingen rörelse under arbetsdagen. Efter att vi oväntat kastats in i en helt ny form av vardag har många inte hunnit hitta hållbara strategier för att kroppen och hjärnan ska må så bra som möjligt. 
 
Företaget NVB ser en lösning i friskvårdstimmar
För att ge sina anställda större möjlighet till träning har företaget NBV nu infört tre friskvårdstimmar för sina medarbetare varje vecka. Med sina friskvårdstimmar kan de anställda röra på sig på betald arbetstid.
 
Andrea Lavesson, HR-chef på NBV, berättar om bakgrunden till initiativet med tre friskvårdstimmar - "Vi ser att alla medarbetare gör ett stort arbete i att växla om sitt arbetssätt och arbetsplatsen är mer och mer hemma med anledning av pandemin. För att fortsätta arbeta i dessa förhållanden behöver vi uppmuntra till mer rörelse, mer dagsljus och mer tid utomhus. Då är friskvårdstimmarna ett instrument för att erbjuda ytterligare möjligheter att röra på sig”.

NBV anser att det egentligen inte spelar så stor roll vad man gör, så länge man rör på sig. Promenader är ett smidigt alternativ, och viktig är att få in rörelse i sin planering, att avsätta tid till rörelse i förväg på ett visst klockslag. NBV har sett i sina anställdas kalendrar att de faktiskt bokar in tid för att röra på sig.
 
"Vi vill att våra anställda ska satsa på den rörelse som funkar för just dem. Det handlar om att sträcka ut kroppen åt olika håll - för det gör att du mår bättre. Alla små muskler krampar och det gör ont om du sitter med datorn i knät eller på en dålig stol. Och har du datorn i en dålig vinkel så spänner de garanterar din nacke”, menar Andrea Lavesson, HR-chef på NBV.
 
Nu är det verkligen bra timing för ditt gym att ta en dialog med era tilltänkta företagskunder. Deras anställa har större behov av rörelse än någonsin. Att "satsa friskt” är win win för alla parter.
 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB